Pandemien sætter spor i Aalborg Lufthavn

06-01-2021
Aalborg Lufthavn kan se tilbage på et år langt fra normalen – passagertilbagegang på 66,9 %
Foto: Aalborg Lufthavn
Af Palle Bjørnstrup

Her efter nytåret har Aalborg Lufthavn gjort status efter et år, hvor Covid-19 satte dagsordenen i 10 af årets 12 måneder – en uvirkelig virkelighed, der resulterer i den største årlige tilbagegang i lufthavnens historie. Der var kun 484.812 passagerer gennem terminalen i 2020 mod et antal på 1.462.507 i 2019 – altså en tilbagegang på 66,9%.

De to første måneder af 2020 begyndte fornuftigt, med et stort skiprogram og fyldte fly til bl.a. De Kanariske Øer. Derudover var der flere sommernyheder at se frem til – alt fra tilbagevendende charterdestinationer som Ganzipasa og Zakynthos til flere ugentlige afgange til Malaga og Bornholm.

Kursen mod et godt 2020 var sat, men som alle ved blev også luftfarten grounded midt i marts p.g.a. Corona. Stort set al trafik til og fra lufthavnen blev sat på pause, og den 23. Marts så Aalborg Lufthavn sig nødsaget til at sende 85% af medarbejderne hjem på ubestemt tid.

Grundet indenrigstrafikken til og fra København, var Aalborg Lufthavn i modsætning til flere andre danske lufthavne, mindre berørt af nedlukningen. Det sikrede en daglig aktivitet i lufthavnen, hvor også flyselskabet DAT så en åbning til at etablere sig på Aalborg-København ruten.

Lufthavnsdirektør Niels Hemmingsen siger: ”Konsekvenserne af den verdensomspændende pandemi i 2020 har sat voldsomme spor, og vi er desværre ikke på den anden side endnu. Men der er ingen tvivl om, at Aalborg Lufthavn kommer igennem det. Det skyldes ikke mindst de mange dedikerede medarbejdere, der har gjort en ekstra indsats i en svær periode, men også det faktum, at Aalborg Lufthavn, udover at være en international lufthavn, har en stærk indenrigsrute, der binder Danmark sammen og holder erhvervslivet kørende”.

Men nu er året blevet 2021 – fremtiden for luftfarten står stadig i det uvisse, hvor en normalisering af verdens flytrafik nok er en realitet i 2024.

Niels Hemmingsen siger om Aalborg Lufthavn: ”I 2021 forventer vi at se en større genoplivning af flytrafikken til og fra Aalborg Lufthavn – særligt når vi kommer hen til perioden for skolernes sommerferie. Vi ved, at Aalborg Lufthavn har en stærk position i markedet og at luftfartsbranchen har en stor vilje til at komme på vingerne igen. Dog skal vi nok hen til sommeren 2022 før vi er tilbage til nogenlunde samme niveau som i 2019”.Kommentarer