Ny håndbog om motionsdoping

12-04-2018
Aalborg Kommune udgiver en håndbog om motionsdoping i samarbejde med Anti Doping Danmark.
Af Palle Bjørnstrup

Antallet af kommercielle fitnesscentre i Danmark er steget fra 334 til 803 i perioden fra 2006 til 2018. (Idrættens Analyseinstitut). I 2016 var styrketræning for første gang nogensinde den foretrukne idrætsaktivitet blandt både store teenagere og voksne. En ny evalueringsrapport har netop afsløret, at det er en ny problemstilling for fagpersoner, der arbejder med unge i kommunerne. De mangler viden på området for at kunne matche den viden, de unge selv finder på nettet.
Det er baggrunden for, at Aalborg Kommune nu udgiver en håndbog om motionsdoping i samarbejde med Anti Doping Danmark.

Anders Schmidt Vinther, antidopingkonsulent i Aalborg Kommune og forfatter til den nye håndbog, fortæller: ”Vi har lavet håndbogen til dem, der til dagligt arbejder med unge i risikozonen. Det kan være SSP-medarbejdere, sundhedsplejersker eller rusmiddelkonsulenter. Men vi håber også, at den når ud til f.x instruktører i fitnesscentre og trænere i idrætsforeninger. I bogen kan man finde baggrundsviden om motionsdopingstoffer, men også viden der gør læseren i stand til at vejlede de unge og give dem sunde alternativer til dopingstofferne.”

Doping er principielt bare et klik væk. Den øgede interesse for fitness og styrketræning hænger sammen med et generelt øget fokus på krop og præstation. Samtidig er tilgængeligheden af kosttilskud ligefor, ligesom vejen fra overvejelse til faktisk mulighed for at købe doping er stort.

”I dag kan man købe pre-workout samtidig med, at man køber rundstykker hos bageren, og derefter kan man hente sine anabole steroider i pakkeboksen på vej hjem. Genvejen til den slanke og muskuløse krop er desværre blevet utroligt kort. Det er vigtigt at fagpersonerne, der møder de unge, er opmærksomme på både helbredskonsekvenser og risikoen for at blive afhængig af motionsdopingstoffer, det håber vi at denne håndbog kan hjælpe med”, siger Anders Schmidt Vinther.

Behovet for viden gælder i hele landet, og håbet er, at andre, som arbejder med unge, vil få kendskab til håndbogen og bruge den i deres arbejde.Kommentarer