Er den digitale udvikling ved at blive totalitær?

27-09-2019
Det er et spørgsmål, som mange tænker over. Onsdag d. 2. oktober kl. 19 kan du høre nærmere om dette.
På billede: Mads Vestergaard
Af Palle Bjørnstrup

Denne dag i Studenterhuset på Gl. Torv 10 kan du blive klogere på spørgsmålet. Her kan du opleve et foredrag af filosof og ph.d. Mads Vestergaard, Københavns Universitet. Han vil tage dig med på en rejse i den digitale verden.

Den digitale revolution har været fuldt af løfter om demokratisering og frigørelse. Men virkeligheden er blevet en anden. Det sociale kreditsystem, som er under udvikling i Kina, står som et skræmmeeksempel på brug af de nyeste teknologier til at virkeliggøre social kontrol, altså kontrol af mennesker uden fortilfælde. Og Kina er desværre ikke alene. I USA er der åbnet nye markeder for digital overvågning, adfærdspåvirkning og datahandel, som truer friheden, hvis ikke de kommercielle teknologigiganter møder modstand fra befolkning og politikere.
I Danmark har vi så travlt med at vinde digitaliseringskapløbet, at borgernes retsstilling, tilliden og demokratiet er under pres.

Det er de barske perspektiver, der også er indfaldsvinklen for foredraget, der yderligere er baseret på Mads Vestergaards seneste bog: ”Digital totalitarisme”, hvor han netop stiller skarpt på den mørke side af den digitale revolution.

Skal man udnytte teknologien alt det, man kan? Eller skal der være en grænse?

Om bogen skrives bl.a.: ”Et solidt forsvarsskrift for retsstaten, privatlivet og den frie vilje, så længe vi har dem”.

Der er gratis adgang til foredraget i Studenterhuset, der er arrangeret af Studenterpræsterne i Aalborg.Kommentarer