Der kan snuses til modelskibe i vinterferien

18-02-2014
Her i vinterferien kan man snuse til bygning af modelskibe i det maritime oplevelsescenter ”Springeren”.
Af Palle Bjørnstrup

De to herrer er særdeles velbevandrede ude i skibsbyggeri, og nu er det modelskibe, men begge har en fortid fra det tidligere Aalborg Værft, hvor de beskæftigede sig med skibsbyggeri i rigtig skala størrelse.
 
Frank Wilquin er p.t. i gang med at bygge en model af Chr. IV´s ”Trefoldigheden”. ”Trefoldigheden” var Chr. IV`s flagskib, og det var på dette skib, at han stod i røg damp og også mistede et øje.

Jeg har bygget modelskibe siden drengeårene, og det er blevet til nogle stykker. En del af dem kan ses her i det maritime oplevelsescenter. Vi er glade for at have værksted her midt imellem alle de maritime skatte, som der findes her i ”Springeren”. Utrolig mange bliver overraskede over, hvor stort ”Springeren”er, og hvor meget forskelligt maritimt, der er at se og opleve.
 
Frank Wilquin, der er godt på vej med ”Trefoldigheden”, fortæller, at der er en del timers arbejde tilbage endnu, inden han er helt færdig med skibet. Alle detaljerne skal jo gerne være der, og jeg er så heldig, at jeg har fået tegninger af skibets konstruktion, så jeg kan lave alt i det rigtige størrelsesforhold. Egentligt er projektet startet, fordi det færdige skib skulle tjene som kirkeskib, men den pågældende kirke har efterfølgende meldt fra, men da var jeg godt i gang, så derfor kan jeg ligeså godt gøre det færdigt – men der er så at sige et kirkeskib til salg, så hvis der er en kirke, der kunne tænke sig at få et kirkeskib, eller endnu et historisk skib, så er vi til at tale med om det, siger Fransk Wilquin
 
Jeg bygger ikke kludeskibe, siger Bjarne Christoffersen med henvisning til, at ”Trefoldigheden” er et sejlskib. Jeg er i gang med at bygge en model af fiskeriinspektionsskibet ”Vestkysten”. Og det er den, jeg vil kalde ”Vestkysten 2”, siger Bjarne. Jeg har bygget ”Vestkysten 1”, som for længst er ude af drift. I min søgen efter tegninger o.s.v. til ”Vestkysten” kom jeg i kontakt med en mand i Thyborøn. Det viste sig, at han havde sejlet med den gamle ”Vestkysten” i 28 år, og 2 år med den nye, altså den jeg er ved at bygge nu. Selvom ”Vestkysten” er et jernskib, så bygger jeg den op af trælister, men giver den en finish, så det næsten ligner jern. ”Vestkysten 2” sejler egentlig endnu, for projektet med en ny ”Vestkysten 3” er kuldsejlet. Den var bestilt og skulle bygges på et spansk værft, men værftet gik konkurs undervejs, så derfor er skibet aldrig blevet færdiggjort, og i kraft af det, sejler ”min” udgave af ”Vestkysten” fortsat rundt.
 
Vi synes, at det er et godt initiativ ”Springeren” har taget her i vinterferien med at invitere til besøg på modelværkstedet, og det er en fornøjelse at opleve hvorledes folk og ikke mindst børnene er interesserede i det, vi laver, siger begge d`herrer – og vi vil gerne lære fra os, og skulle vi kunne inspirere et eller flere børn til at interessere sig for modelbyggeri af skibe, så vil det bare være rigtig godt, siger de to stolte skibsbyggere.
 
 Kommentarer