De sparer på lyset i Medicinerhuset

29-11-2019
I 2012 udskiftede Medicinerhuset 4.500 konventionelle kompaktlysrør til LED.
Af Palle Bjørnstrup

I dag – godt seks år efter – har lyskilderne haft over 50.000 brændetimer, som er den garanterede levetid. Derfor skulle man tro, at de mange LED-lys var udtjente, men det er langt fra tilfældet. Det viser en test af lyskildernes effekt foretaget af SG Armaturen, som også oprindeligt har leveret og produceret LED-armaturerne til Medicinerhuset.

I testen har man sammenlignet både spektralfordelingen af lyset samt lumen-outputtet på en LED-lyskilde, der har været i drift i seks år, med en spritny. Og meget overraskende viser resultaterne at lysnedgangen kun er faldet med 4 procent siden installationen i 2012. Det er et yderst positivt resultat.

Elingeniør Kristoffer Jørgensen, fra rådgivende ingeniørfirma Frandsen & Søndergaard, fortæller: ”Belysningen på et sygehus er udsat for en stor belastning, da mange af lyskilderne er tændte 24 timer i døgnet syv dage om ugen. Derfor er det også forholdsvist nyt, at vi har nået 50.000 brændetimer på en af de nyeste generationer af LED-belysning. Hidtil har vores regnemodeller indregnet en stor udgift til udskiftning af lyskilderne efter de garanterede 50.000 brændetimer. Det skal vi nu revidere grundet de gode erfaringer fra Medicinerhuset. Det er dog fortsat helt afgørende at vælge den rette LED-lyskilde til det rette formål”.

At det ikke er småting, det kan dreje sig om, kan illustreres med, at Medicinerhuset på Hobrovej har opnået en energibesparelse på 66 procent, hvilket svarer til en besparelse på 600.000 kwh/år. Dette kan kontant omsættes i CO2-kvoter, der har en værdi på cirka 270.000 kr. om året med den nuværende afregning.

Så her kan man vel i dobbelt forstand se lyst på en besparelse.Kommentarer