Børnene i børnehaverne passer på kloden

31-01-2020
Tænk på klimaet, mor og far – sådan lyder det fra byens mindste borgere, der sorterer og genbruger.
Af Palle Bjørnstrup

Projekt Greenbuilding A-Z er et tema i 18 af Aalborgs kommunale børnehaver, hvor der er fokus på energiforbrug og bæredygtighed.
Det handler om at mindske ressource- og energiforbrug i institutionerne, og det gør man ikke kun ved at undervise personalet, men at lade læringen omfatte børnene også.
 
Derfor kan man i de 18 børnehaver, der er med i projektet, opleve, hvordan man her affaldssorterer. Oliver fra Svanereden i Svenstrup, siger: ”Så skal man smide frugtskrald i den grønne kurv og plastic i den røde”, samtidig med han peger på de røde og grønne illustrationer, der hænger rundt om i børnehaven.
 
Strategien med billederne er, at børnene hele tiden bliver husket på opgaven, og det gør børnene. Hvis personalet f.eks. kommer til at smide noget i den forkerte kurv, skal børnene nok gøre opmærksom på det.
 
Oliver løber også ud på badeværelset i børnehaven og peger stolt på stedets smiley ordning.
Den glade smiley viser, at man kun skal tage et stykke papir, når man skal tørre hænder.
 
Strategien er, at børnene husker miljøet, og at de minder forældrene om det derhjemme. Og her er tilbagemeldingen, at forældrene oplever at børnene er meget bevidste om at sortere derhjemme også.
 
Men affaldssortering er ikke det eneste fokus; faktisk har de 18 børnehaver gennem arbejdet med ‘De Grønne Spirer’ opnået at få det grønne flag, der synliggør, at børnehavernes arbejde for en grønnere hverdag, har båret frugt. Børnehaverne har lavet små haver, hvor børnene planter og finder insekter, og det giver god læring til børnene, og de bliver bevidste om miljøet.
 
I det hele taget arbejder institutionerne på at opnå en mere bæredygtig adfærd, og helt praktisk har man også skabt en bevidsthed om institutionernes energiforbrug ved, at de selv har skullet indtaste forbrug af strøm, vand og varme, så man kunne holde øje med det samlede forbrug. Det har betydet, at der i projektet er sparet 4% på både varme og el.
 
Det er med andre ord gode resultater at opnå gennem bevidstgørelse og læring, både på kort og på længere sigt – det giver resultater at bruge energi på at spare energi.Kommentarer