Vi blev underholdt, men ikke blæst omkuld

20-09-2019
Jonathan Spang leverede, med sit nye show ‘Typisk’, et underholdende og skarpt show i Aalborghallen den 18.9.
Af Jens Skovgaard

Men havde man forventet at blive blæst omkuld udeblev stormen.
Lad det være sagt med det samme: Jonathan Spang er underholdende. Han er skarp i sin satire, levende og engageret i det han leverer, og når derfor ud over scenekanten. Ja, han når helt op til de bageste rækker, hvilket han åbenlyst gerne vil i en grad, så han enkelte gange er foruroligende tæt på scenekanten. Netop derfor kan det undre, at han har valgt en lyssætning, der tydeligvis forhindrer ham i at se noget som helst og nogen som helst af dem han underholder.

En fyldt Aalborghal oplevede Jonathan Spangs nye show ‘Typisk’ med causerier over tidens mange emner fortalt med udgangspunkt i hans egen opvækst i Gladsaxe sat i relation til nutidens forskrækkelseskultur og offermentalitet.

Med hånden oppe foran panden lykkedes det ham at identificere en tilskuer på første række, som angiveligt hed Thomas og var 20 år. Med ham fik Jonathan Spang en reference til at give den som ‘gammel’, hvilket i denne sammenhæng vil sige, at man har oplevet en tid, hvor ungdommen ikke rendte rundt med en smartphone oppe foran næsen, og hvor der kun var os og så bøsserne, som holdt til inde i Bøssekrattet.

‘Me Too’ fik naturligvis også et fur, dog pakket ind, så ingen skulle gå fra showet og føle sig krænket, hvilket jo egentlig blot bekræftede den generelle frygt for at komme til at træde nogen over tæerne. Jo, han synes da, at det er besynderligt, at alle åbenbart har fået ret til at anklage (kendte) personer for overgreb, der ligger mange år tilbage i tiden, men et egentligt opgør med tendensen, der i realiteten gør mennesker retsløse, kom ikke. Blot lidt forargelse, som vi så kunne klappe til.

Der kom mest liv i showet, da det var nået til ekstranumrene. For her bad Jonathan Spang publikum om at komme med forslag til små improvisationer med udgangspunkt i hans bagkatalog. Én publikummer råbte ‘SKAT’, hvorefter vi fik et både sjovt og satirisk indslag om de seneste års række af parodier, som SKAT selv ufrivilligt har stået for.

Jonathan Spang hører klart til i den intelligente del af stand-up-branchen. Hans emneunivers er dagliglivet, som vi alle lever i, og som derfor er et taknemmeligt kar at hente sin gift fra, når man skal underholde med satire.

Han gør det godt, fordi han evner at fastholde pointen samtidig med, at han kan tage os med på en tidsrejse og alligevel lande præcis dér, hvor vi lettede fra.

Så vil De underholdes et par timer af en dygtig og underholdende standupper, er muligheden der igen i Aalborghallen den 3. oktober, på Vendelbohus i Hjørring den 30. oktober eller i Det Musiske Hus i Frederikshavn den 16. november.Kommentarer