Utzon 100-udstilling indtager Sydney

22-10-2018
100-års jubilæumsudstillingen om Jørn Utzon ventes besøgt af over 150.000 mennesker i Sydney.
Af Palle Bjørnstrup

Jørn Utzon kom aldrig tilbage til Sydney efter han måtte forlade opførelsen af Sydney Operaen, men nu har udstillingen Utzon 100, i anledning af hans 100 år fødselsdag, indtaget Sydney Operaen. Frem til d. 28. oktober vises Utzon 100 udstillingen på den vestlige promenade og inde i den vestlige foyer ved Operahuset i Sydney. Ret konservativt anslås, at 150.000 mennesker vil komme forbi og se udstillingen.
At det kan siges at være konservativt, understreges af, at Operahuset, der stod færdigt i 1973 og er det yngste bygningsværk på UNESCO´s verdensarv liste, årligt besøges af 8,2 millioner mennesker. Sydney Operaen fejrer samtidig sit 45-års jubilæum.

Jørn Utzon fra Aalborg åbnede verden, og verdenen åbnede sig i hans arkitektoniske mesterværker. Den mest betydningsfulde, danske arkitekt nogensinde fandt kontinuerligt inspiration på sine rejser rundt om i verden.

Udstillingen giver et indblik i arven og viser i ord og billeder, hvordan Utzon fik sin inspiration over hele verden. Samtidig vil der være en workshop for børn, hvor de kan lære om Utzon og arkitektur, mens de leger.

I forbindelse med udstillingen, vil der også blive vist en dokumentarfilm om mennesket, familiefaren og arkitekten Jørn Utzon i samarbejde med Nordisk Film.

Kreativ direktør Lasse Andersson, Utzon Center, fortæller: ”Jørn Utzon var ikke alene et geni i sit fag – han havde også en uvurderlig indsigt i mennesker. For Jørn Utzon var udgangspunktet aldrig at skabe store, bygningsmæssige ikoner. Han ville først og fremmest skabe rum for mennesker med plads til oplevelser og det var netop det særlige nærvær og den indsigt, der gjorde hans arbejde til bygningsmæssige ikoner.
Han ville samtidig skabe bygninger, som følger landskabets linjer og respekterer kultur og kontekst, hvilket Operahuset i Sydney er det mest berømte eksempel på. Men han var meget mere end Operahuset, og jeg glæder mig til, at der bliver foldet flere sider af Jørn Utzon ud i Sydney”.

Det kan med andre ord være vanskeligt at forstå, hvor stor og favnende aalborgenseren, arkitekten Jørn Utzon egentlig var. Det kan være vi skulle løfte blikket og sætte den arkitekttoniske barre lidt højere her i Aalborg.Kommentarer