UTZON UNBUILT – ny international konkurrence

09-10-2018
Utzon Unbuilt er Utzon Centers finale på Utzon 100 år fejringen - der bygges videre på Utzons ideer.
Af Palle Bjørnstrup

Hvem ved, måske byder fremtiden på endnu et mesterværk som Operahuset i Sydney.

Sammen med Spar Nord Fonden inviterer Utzon Center nye talenter til at arbejde videre med Jørn Utzons ukendte arbejdstegninger – blandt andet tegninger til et teater i Zürich.

Jørn Utzon er kendt for at være både genial og kompromisløs i sit arbejde. Han har engang udtalt, at kun fem procent af hans projekter er blevet realiseret. Derfor er mange af den verdensberømte og nu afdøde arkitekts ideer stort set ukendte for den brede offentlighed.

Utzon Center åbner derfor for en skattekiste af Utzon-tegninger fra Utzon Archives til blandt andet et stadion, et teater og endnu et operahus. Nutidens talenter inviteres til at udforske en af verdens mest anerkendte arkitekter og give et bud på, hvordan ideerne kan inspirere til fremtidige projekter. Det er Utzon Centers ønske, at konkurrencen udbreder kendskabet til værkerne og samtidig synliggør potentialet i Utzons mange unikke og måske oversete ideer.

Kreativ direktør Lasse Andersson, Utzon Center siger: ”Ved at lade de mest talentfulde i en ny generation af for eksempel arkitekter, designere, animatorer og digitale medieudviklere inspirere af Utzons tegninger og fortolke dem med et nutidigt blik, får vi belyst Utzons potentialer fra helt nye vinkler. Og hvem ved – måske dukker der nye perler op a la Operahuset i Sydney?”

De forskellige indsendte forslag vil efter konkurrencens afslutning blive præmieret af en international jury, offentliggjort og senere brugt til forskellige udstillings, formidlings- og uddannelsesformål. Årets vinder får sit projekt udstillet på Utzon Center hvor præmieceremonien også afholdes.

Det alment dannende formål med konkurrencen samt muligheden for en større udbredelse af verdens vel nok mest kendte nordjydes ideer, har fået Spar Nord Fonden til at støtte Utzon Unbuilt.

Konkurrencen udskrives en gang om året i perioden 2018-2021, og der findes en vinder hvert år fra 2019-2021. De tre udvalgte projekter er Teateret i Zürich, Operahuset i Madrid og Jeddah Stadion i Saudi Arabien.

Projektet lanceres i Sydney d. 16. oktober 2018, og den 4. december offentliggøres konkurrenceopgaven for 2019 i New York.

Så det internationale snit indgår hele vejen i Utzon Unbuilt.Kommentarer