USA i Aalborg – Aalborg i USA

03-07-2019
Det internationale er i høj grad i fokus i disse dage i Aalborg – Rebildfesten og Tall Ships Race
Af Palle Bjørnstrup,

Begge dele er festlige og flotte begivenheder, som kan glæde alle. Rebildfesten har efterhånden mange år på bagen, og gennem alle årene har opgaven været, og stadig er, at knytte bånd mellem Danmark og USA primært gennem de mange danskere, der i begyndelsen af år 1900 udvandrede og bosatte sig i USA og skabte sig en tilværelse der. Gennem Rebildfesten er der stadig bånd tilbage til disse udvandrere, men tiden har i sagens natur betydet, at der er kommet nye generationer til.
Det kræver noget ekstra af Rebildfesten, men Rebildselskabet arbejder ihærdigt på at opretholde de dansk-amerikanske relationer på bedste vis, og det sker bl.a. med det traditionsrige arrangement d. 4. juli i Rebild Bakker.

I disse dage er Tall Ship arrangementet også på sit højeste. Alle de mange flotte sejlskibe er kommet til kaj i Aalborg, og de klæder i høj grad Aalborgs nye Havnefront, hvor de ligger til kaj i en næsten endeløs række – et flot syn. Og så er der et stort underholdningsprogram til glæde og gavn for alle gæster fra nær og fjern – i alt forventes op mod 800.000 gæster i løbet af de dage skibene er i havn i Aalborg.
Fredag d. 5. juli om aftenen gennemføres et fyrværkeri, der betegnes som Danmarks største, ja måske Nordens største – det bliver et farvestrålende skue over hele Aalborg med Limfjordsbroen som den centrale affyringsrampe.
Lørdag stævner sejlskibe så ud af fjorden igen efter fire intense dage i Aalborg.

Det dansk-amerikanske ved Rebildfesten betyder også, at den amerikanske ambassadør Carla Sands lægger vejen forbi Aalborg. Hun har et tæt program og vil foruden at deltage i Rebildfesten også tale om samhandel mellem Danmark og USA.
Her vil hun tirsdag d. 4. juli om aftenen tale om dette ved et arrangement på Utzon Center i Aalborg arrangeret af Erhverv Norddanmark.

Dette besøg er helt i tråd med Utzon Centers internationale profil, idet USA er et meget interessant marked for Utzon Center og Aalborg. Operahuset i Sydney og arkitekten bag det hus åbner mange døre. I New York skabte der sidste år en event i december med arkitekter fra MoMA, ligesom der tidligere har været besøg fra Guggenheim i New York.
I støbeskeen er fra Utzon Center en kulturevent i Los Angeles i dette efterår.

Begge arrangementer har til formål at skabe positive internationale relationer mellem Aalborg og omverdenen og vel at mærke relationer, der kan anvendes fremover til at forstærke Aalborgs internationale relationer til gavn for borgere og erhvervsliv.Kommentarer