Spritten er i fuld udvikling

20-05-2019
Byliv skal sikres gennem fælles bydelsforening. Erfaringen fra andre steder i landet er gode!
Af Palle Bjørnstrup

Fra starten skal der, som noget nyt, tænkes byliv og frivillige fællesskaber ind, ved omdannelsen af den store industrigrund i Vestbyen, der tidligere husede De Danske Spritfabrikkers produktion af akvavit. Flere af de fredede industribygninger får et nyt liv blandt andet med etableringen af et artcenter i samarbejde med Realdania, og verdens største glaskunstværk bliver om kort tid en realitet, når Cloud City Aalborg opføres af den verdenskendte argentinske kunstner Tomas Saraceno.

Det 47.000 kvm store område skal også rumme 600 meget forskelligartede boliger. Diversitet i beboersammensætning er blevet et mantra i moderne byplanlægning, og derfor vil der blive lejeboliger, ejerboliger og almene boliger, herunder ungdomsboliger og seniorboliger.

Erfaringer fra andre nye boligområder har de seneste år vist, at tilfredsheden med bydelen stiger, jo bedre rammer der gives for byliv og frivilligt fællesskab. Derfor er der på Spritten tænkt nogle fælles faciliteter og rum ind i udviklingen af bydelen. Det er både fysiske rammer såsom en fælles tagterrasse, orangerier, fælleshaver, værksteder og delebiler, men det er også events og aktiviteter, der taler til forskellige målgrupper.

I marts i år blev spaden sat i jorden til de to første byggerier i den sydvestlige del af grunden. Navngivning af veje, pladser, bygninger og område er også faldet på plads.
Hovedfærdselsåren gennem området kommer til at hedde Akvavitvej.
Flere af de 13 nybygninger vil blive opkaldt efter nogle af de akvavitter, der siden 1931 blev produceret på De Danske Spritfabrikker. Der bliver eksempelvis tale om navne som Jubilæumshuset, Nordguldet og Havstrygeren. Andre bygninger og pladser vil blive opkaldt efter de smagsgivere, der er indgået i produktionen, eksempelvis Dildhaven, Porsehaven og Kommenpladsen.

Ombygningen af Spritten er den seneste forandring af de store industrivirksomheder, der en gang var tilstede i Vestbyen, tidligere er C.W. Obel og Textilfabrikkerne mellem Kastetvej og Strandvejen blevet bygget om til nye funktioner.Kommentarer