Så blev vandreudstillingen Fjorden & Byen søsat

25-10-2019
En helt ny udstilling, der tager udgangspunkt i Aalborgs DNA med livet i havnen og byen.
Af Palle Bjørnstrup

Udstillingen er blevet til på initiativ af ”Springeren”, der i samarbejde med Aalborg Kommune, Aalborg Havn og Himmerland Boligforeningen har skabt fortællingen om det liv, der var dengang, inderhavnen var en integreret del af byen med mange virksomheder på selve havneområdet. Det er det område, der i dag er Havnepromenaden, og som har bevirket et andet liv langs fjorden og havnen, idet man kan sige, at de områder, der tidligere rummede virksomheder indenfor foderstoffer, kul og koks, jern og stål, frysehuse og værfter i dag, er blevet til boligområder og kulturområder.

Men ryet som det glade Aalborg og Nordens Paris stammer fra dengang, da inderhavnen var et stort erhvervsområde med et stort antal skibsanløb, hvor søfolkene var med til at skabe liv i Aalborg. Og det som vores krydstogtsgæster blandt andet nyder i dag, at skibet ligger til kaj midt i Aalborg, var allerede det fact, som søfolkene også benyttede sig af i tidligere tider.

Der er mange gode fortællinger om Fjorden & Byen, som har været med til at skabe det Aalborg, vi kender i dag. F.eks. også om boligsituationen; hvilke krav og ønsker, der var til boliger dengang samt eksempler i både Vest- og Østbyen på dette. Dengang handlede det om at bo tæt på sin arbejdsplads, så i Vestbyen boede primært folk, der arbejdede på tobakken, tekstilen eller akvavitten, og i Østbyen var det folk, som primært arbejdede på værftet, på cementen eller eternitten.

Det er helt oplagt at vise, hvad der har været med til at skabe Aalborgs DNA.

Det var også det, de fire interessenter bag initiativet fremstod med ved præsentationen.
Aalborg Kommune og Aalborg Havn ville gerne deltage i den vigtige opgave at fastholde disse forhold, og Springeren har påtaget sig formidlingsopgaven omkring projektet. Her er Himmerland Boligforening blevet en vigtig partner, fordi boligforeningen har store interesser med boliger på Havnefronten, men også fordi udstillingen er en vandreudstilling.
Her er det aftalt, at Fjorden & Byen i første omgang skal på turne hos Himmerland Boligforenings mange afdelinger for at formidle information om Aalborgs DNA. På den måde kan yngre borgere og tilflyttere få et indblik i, hvad der har været med til at skabe det Aalborg, de møder i dag.

Derudover er det tanken, at udstillingen ”Kan rejse rundt” medvirker ved forskellige relevante arrangementer. Dette styres af Springeren, der fortæller, at det også er muligt at få formidlere med ud, som kan uddybe fortællingerne om det, som udstilling viser - og der er mange gode historier.

Fjorden & Byen viser det aktive Aalborg fra dengang – og dengang var det også, at sloganet
”Aalborg viser vej” opstod – og det arbejder man fortsat på at gøre.Kommentarer