Rickshaws skal bekæmpe dementes ensomhed

03-08-2020
Himmerlands Boligforening siger: ”På tur i rickshaw og på vej til demensvenligt nabofællesskab”.
Af Palle Bjørnstrup

Et tilskud fra Slots- og Kulturstyrelsen og Ejendomsmæglernes Fond gør det muligt for Himmerland Boligforening at gennemføre det nye rickshaw-projekt.

Direktør, Ole Nielsen, fra Himmerland Boligforening, fortæller: ”Den primære målgruppe er beboere, som bor alene og har demens. Alene boende med demens er en sårbar målgruppe, der blandt andet er karakteriseret ved typisk at være ældre mennesker, som på grund af demenssygdommen har fysiske, sociale og mentale funktionsnedsættelser. Vi ved desuden, at målgruppen oplevede ensomhed allerede inden coronanedlukningen, ligesom vi ved, at de gør mindre brug af støttetilbud og sociale aktiviteter end mennesker med demens, som ikke bor alene”.

Efter de positive svar fra de to nævnte organisationer, kan Himmerland Boligforening nu købe to rickshaws. Sideløbende går man i gang med at uddanne et korps af frivillige rickshawpiloter, der rekrutteres blandt beboere i lokalområdet. Disse piloter, der også er såkaldte demensvenner og derfor klædt særligt godt på til at inkludere beboere med demens i boligområdets aktiviteter, skal arrangere cykelture for beboere med demens og demenslignende symptomer.

Det aktuelle projekt skal ses i forlængelse af Himmerland Boligforenings samarbejde med Aalborg Kommune og Alzheimerforeningen om det igangværende Projekt RUM’lighed, der handler om at skabe demensvenlige boligområder.

Direktør, Ole Nielsen, forklarer: ”I forbindelse med projekt RUM’lighed kommer interesserede beboere på kursus, hvor de lærer om demens og om, hvordan man gennem nabofællesskab kan gøre en forskel for beboere med demens. Det handler blandt om at blive dygtige til at inkludere naboer med demens i boligområdernes fællesskabende og beboerdrevne aktiviteter. Coronanedlukningen har betydet yderligere isolation af målgruppen – og vi må regne med, at der vil gå en rum tid, før aktivitetsniveauet i boligområderne er tilbage på normalt blus. Med dette projekt kan vi skabe et fællesskab mellem frivillige beboere og beboere med demens – uden at gå på kompromis med sikkerheden”.Kommentarer