Nye varer i gamle papkasser

17-12-2021
Ud fra et princip om at genanvendelse er godt, men genbrug er bedre, fås et mere bæredygtigt Aalborg
Af Palle Bjørnstrup

FleXskrald er navnet på den nye aktivitet, der handler om at øge genbruget af affald fra butikker og kontorer i Aalborg, samt at beskæftige medarbejdere med særlige udfordringer.
FleXskrald sender samlet ca. 6 tons pap, papir, plast, flamingo og glas til genanvendelse om måneden. Derudover har projektet beskæftiget 10 flexjobbere siden projektet startede i april 2019.

Projektet kører frem til 31. August 2022 og modtager EU-tilskud fra Regionalfonden på i alt 5.329.692, 76 kr.

Fakta: Genbrug er, når at kasseret produkt som en papkasse bliver brugt igen med det samme formål. Genanvendelse er, når et produkt som en vinflaske bliver smeltet om til en ny flaske, eller når en plasticflaske bliver til en fleecetrøje.

Projekt FleXskrald samarbejder med virksomheden Lübech Living, og sammen har de et samarbejde med butikker i Aalborg City og nu med 2 butikker i City Syd. Plastik og pap fra de to virksomheder bliver indsamlet og leveret i eldrevne køretøjer. Hos Lübech Living emballerer man sine produkter i de gamle papkasser, og genbruger dermed andres affald som emballage.

Projektleder for FleXskrald Martin Quintero Hansen fortæller: ”Butikker smider enormt meget emballage ud. Og den plastik og det pap, som varerne er pakket ind i, fejler ofte intet og er helt rent. Det er med andre ord alt for godt til bare at blive genanvendt.
For butikkerne i City Syd betyder det rigtig meget, at de kan få afskaffet deres affald på en miljørigtig måde, Afhentningen er fleksibel og håndterer alt fra papir og pap over blød og hård plast til flamingo og glas. På sigt håber vi at kunne udbrede ordningen med Lübech Living til flere områder og byer”.Kommentarer