Musikkens Hus i spidsen for nordisk superliga

11-06-2018
Det sker i Nordisk Konserthusråd, der rummer et samarbejde i ligaen af nordiske koncerthuse.
Af Palle Bjørnstrup

Målet med Nordisk Konserthusråd er at skabe og styrke et samarbejde mellem koncerthusene til glæde for Nordens kulturbrugere, og ambitionsniveauet for de nordiske koncerthuse er i de kommende år meget højt.

Ligaen af nordiske koncerthuse tæller bl.a. DR-Koncerthuset, Koncerthuset Katuaq i Nuuk, Konserthuset Stockholm, Oslo Konserthus, Harpa i Reykjavik, Nordens Hus i Torshavn og Musikkens Hus.
Foreningen har 35 års virke på bagen, men undergår i disse år en sand revitalisering med Musikkens Hus i front. Indtil videre udgør kredsen 15 medlemmer, der samlet set har en kapacitet på 65.000 sæder, mere end 7.000 årlige aktiviteter og flere end fire millioner gæster årligt.

I spidsen for Nordisk Konserthusråd er bestyrelsesformanden Lasse Rich Henningsen, der til daglig er kendt som administrerende direktør for Musikkens Hus i Aalborg.

Men formandsposten for Nordisk Konserthusråd har en særlig plads i hans hjerte, og Lasse Rich Henningsen fortæller: ”Jeg glæder mig dagligt over arbejdet med og i Nordisk Konserthusråd, for der er rigtig mange muligheder i et transnordisk samarbejde. Vi har i forvejen mange af de samme – vel typisk nordiske – værdier og kriterier for, hvordan Nordens kulturliv skal udvikle sig”.
Han fortsætter: ”Når vi står sammen, har vi en unik mulighed for at sparre med hinanden på emner som f.eks. sikkerhed og fundraising. Læring er en vigtig del af livet, og der er ingen, vi kan lære mere af end vores stærke kollegaer rundt om i Norden”.

Et konkret eksempel på, hvordan alliancen mellem de nordiske koncerthuse muliggør større satsninger, er filmkoncerterne ”Harry Potter in Concert”, der i disse år rejser rundt i hele Norden, efter Musikkens Hus eksklusivt sikrede sig rettigheder fra de amerikanske rettighedshavere. Musikkens Hus har dermed sikret sig retten til at vise de otte film, mens et symfoniorkester spiller filmmusikken live. Samlet set har Musikkens Hus stået bag 45 filmkoncerter siden åbningen for blot fire år siden, hvoraf en god del har været afholdt blandt medlemmerne af Nordisk Konserthusråd.

Generelt kan siges, at samarbejdet er forpligtende, og alle koncerthuse byder ind med ideer, samarbejdsmuligheder og inspiration til glæde og gavn for det nordiske publikum.Kommentarer