Ministerbesøg på Hasseris Gymnasium

13-11-2019
Mandag formiddag gæstede Skatteminister Morten Bødskov Hasseris Gymnasium. Omkring 200 elever fra 2. og 3. g, der læser Samfundsfag, fik lejlighed til at møde en veloplagt minister.
Af Jens Skovgaard

Morten Bødskov indledte med at fortælle, at han kender Aalborg fra sin studietid på Universitetet, hvor han i øvrigt læste sammen med Rektor Ole Droob. Som aktiv i Socialdemokratisk ungdom i Aalborg havde han også været i salen på Hasseris Gymnasium. Man fornemmede, at Morten Bødskov nærmest følte sig på hjemmebane på trods af, at han nu bor i Rødovre, hvor han var stået op kl. 5 for at nå frem til Aalborg til kl. 10.

Morten Bødskov beskrev sit job som minister som ‘næsten et kald’ og et eksempel på, at man kan nå langt, hvis man tidligt engagerer sig i politisk arbejde. “Så hvis I gerne vil være med til at påvirke udviklingen i samfundet, kan jeg anbefale jer, at I går ind i politisk ungdomsarbejde”, sagde han og bad dem, der allerede er medlem af et parti, om at række hånden op. Tre elever rakte hånden op, hvilket fik ministeren til at spørge, hvorfor der ikke var flere. Fra salen lød svarene, at de havde travlt med andre ting, f.eks. at arbejde i fritiden.

Skatteministeriet er nok ikke det mest attråværdige ministerium at få tildelt; de mange sager om svindel, mangelfuld opkrævning af gæld og andre sager taget i betragtning. På den anden side må det være lettere bare at skulle erkende, at det ikke fungerer, og at der arbejdes på at få det tilbage på skinnerne end at skulle forsøge at skjule og tale ‘politikersort’. Og man må indrømme, at Morten Bødskov ikke er bange for at erkende, at det danske skattevæsen har så store problemer, at det udfordrer borgernes tillid til Staten. Om årsagerne sagde han, at skiftende regeringers nedskæringer af personalet, centraliseringer og manglende investeringer i IT-systemer bærer hovedparten af skylden. Hertil kommer, at der siden 2005 har været 10 forskellige skatteministre.

Hvor længe, Morten Bødskov får lov til at beholde roret, ved ingen, men han virker meget besluttet på at få genskabt tilliden til Skat. I første omgang ved at være åben om problemerne og dernæst at få kontrollen med opkrævning af skatter, gæld og afgifter genetableret. Men samtidig erkendte han også, at det vil tage en del år, og på den måde kan man måske sige, at han, ved at besøge et gymnasium, udviste rettidig omhu, fordi mange af eleverne sikkert når at blive lønmodtagere og skatteydere længe inden, der kommer helt styr på Skattevæsenet.Kommentarer