Kunsten har gjort et kup – nyt Jorn billede

12-09-2018
Billedet kommer fra en privat samling og har aldrig tidligere været handlet.
Af Palle Bjørnstrup

På baggrund af en donation fra Ny Carlsbergfondet har Kunsten i Aalborg fået udvidet sin samling af Asger Jorn malerier med et nyt værk af Asger Jorn – ”Flugten fra Egypten”.
Dette værk betegnes som et overmalet kopibillede, og det føjer et nyt og meget betydningsfuldt kapitel til museets samling.

Direktør for Kunsten, Gitte Ørskou, fortæller: ”Maleriet ”Flugten fra Egypten” repræsenterer en særdeles vigtig del af Jorns virke, som indtil videre ikke har været repræsenteret på Kunsten. Vi glæder os til at give vores gæster en endnu bredere oplevelse af Asger Jorn og hans omfattende virke”.

Kunsten er allerede kendt for sin omfattende Asger Jorn-samling, der tæller 70 værker fra 1935-1972. Ikke desto mindre har der indtil videre manglet et eksemplar af Jorns kendte modifikationer, hvor billige kopimalerier fra marskandiserens støvede baglokale blev forvandlet til nye, gådefulde fortællinger. Asger Jorn fandt billeder på loppemarkeder i Paris og malede videre på dem med grafitti-agtige strøg og dominerende figurer.

Om det siger direktør Gitte Ørskou: ”De oprindelige motiver fik helt nye udtryk, som til stadighed overrumpler og måske endda provokerer beskueren. Jorns ønske var at stille spørgsmålstegn ved traditionerne og til det, vi omgiver os med – og ikke mindst at stikke til småborgerligheden”.

”Flugten til Egypten” er malet i 1959, kun to år efter Asger Jorn var med til at grundlægge Situationist Internationale og samme år, hvor han viste sine første modifikationer: Værker, der bestod af overmalinger på trommesalsbilleder, der var den brede betegnelse for billige kopimalerier, som man kunne opstøve hos marskandisere.

”Flugten fra Egypten” (La Fruite en Egypte) fra 1959 kan opleves på Kunsten fra d. 15. september 2018.Kommentarer