Kom tæt på Nordens største arkitekter

20-10-2018
Ny udstillingsserie på Utzon Center udfolder det rige univers, som Nordens arkitekter bruger.
Af Palle Bjørnstrup

I det seneste årti har vi i Norden fået en øget selvbevidsthed. Der er kommet massivt fokus på vores nordiske rødder, og i dag er dansk og nordisk arkitektur hyldet af mange for at sætte en dagsorden i hele verden.

I en helt ny udstillingsserie, sætter Utzon Center fokus på arkitektur og design, der er skabt i spændingsfeltet mellem det lokale og det globale – første gang med stjernearkitekt Reiulf Ramstad.
For indflydelsen går begge veje, også når det for eksempel drejer sig om bygninger i de norske fjelde. Eksempelvis henter en af Nordens største arkitekter, Reiulf Ramstad, meget af sin inspiration fra Europas mest eksotiske by, Venedig. Han mener, man skal på afstand af sit eget ståsted for at kunne se det klart.

”I Norden har vi en bagage, der har stor værdi i en global sammenhæng, men det kan være ganske svært at se, hvorfra man kommer, hvis man ikke har oplevet andet. Jeg siger ikke, at nordisk arkitektur skal give afkald på sin rige tradition, men for mig handler arkitektens arbejde ikke om at genskabe verden, som vi kender den. Jeg tror på, at en bedre verden er mulig,” siger Reiulf Ramstad, indehaver af Reiulf Ramstad Architects, der er det første arkitektfirma, der præsenterer sit arbejde i udstillingsserien ”I arkitektens verden”.

Kreativ direktør i Utzon Center, Lasse Andersson, siger: ”Vi skal være det bedste oplevelseshus for arkitektur i Norden. Vi vil tilbyde vores gæster at komme dybere ned i stoffet og med ind i stjernearkitekternes tegnestue for at se alt det, som ligger forud for arkitektoniske mesterværker. Vores store Utzon100-udstilling var det første skridt, og med ”I arkitektens verden – Reiulf Ramstad Architects” tager vi skridtet videre og skaber en række oplevelsesrum, der udfolder arkitektens stemningsunivers og inspirationskilder, der ligger til grund for arkitekturen. Jeg er enormt stolt og begejstret for, at vi kan vise vores publikum en af Nordens vigtigste arkitekter – norske Reiulf Ramstad.”

Udstillingen er i Jørn Utzons ånd, da han netop fandt sin inspiration over hele verden og om nogen mestrede at koble det lokale med det globale i sine mesterværker.

Udstillingen, der er støttet af Realdania, åbner d. 16. november 2018 og løber frem til 26. maj 2019, hvorefter den afløses af endnu en nordisk stjernearkitekt.Kommentarer