Kom og hør om Dannebrog i det ydre rum

26-01-2018
Danmarks svar på NASA – DTU Space kommer d. 7-8/2 på besøg hos Aalborg Bibliotekerne.
Af Palle Bjørnstrup

Her vil du kunne høre om så spændende emner som gigantiske rumlyn, revolutionerende rumopdagelser og Danmark som rumnation.

Baggrunden er, at Danmark har sin egen astronaut, sine egne satellitter og sin egen rumlov. Men noget tyder på, at vi i Danmark først lige har skrabet overfladen og er på vej mod en ny dansk rumæra.

Men hos Aalborg Bibliotekerne stiller de sig nu på tæer, og rækker ud efter stjernerne og inviterer derfor DTU Space til at fortælle om en fremtid fuld af rumlyn, dansk rumindustri – og hvem ved – Dannebrog på månen.

Det knitrer i atmosfæren, og det er et af de områder, hvor Danmark i øjeblikket er førende. Forskningen i rummets kæmpelyn. Det er bl.a. resultater fra vores allesammens astronaut, Andreas Mogensen, og hans rummission, der har været med til at skabe fundamentet for denne forskning.

Den 7. februar er der rumlyn på programmet. Den fænomenale rumforsker, Carol Anne Oxborrow fra DTU Space vil tage publikum med ud til de enorme rumlyn, og give den nyeste viden om, hvordan lynenes enorme energiudladninger påvirker klimaet, vores klimamodeller og vores verden.

Den 8. februar kommer direktøren for DTU Space, astrofysiker Kristian Pedersen. Han er en mand med visioner, og han har i årevis kæmpet for at få Danmark på kortet som rumnation.
Hans visioner er i disse dage ved at blive til virkelighed – ikke mindst i Nordjylland, hvor det aalborgensiske GomSpace har skabt en succes med deres nanosatellitter.

Med i tasken har Kristian Pedersen desuden svarene på, hvad vi kan som rumnation og eksempler på ny dansk rumforskning.

Foredragene finder sted i Glashjørnet på Hovedbiblioteket, og man behøver ikke at have en ph.d. for at forstå de to forskere.Kommentarer