Jørn Utzons Operahus er med på SMUKFEST

08-08-2018
Robot-arkitekt & Utzon Center sørger for, at Operahuset i Sydney er med i Skanderborg
Af Palle Bjørnstrup

Der er ganske vist langt fra Sydney til SMUKFESTEN i Skanderborg, men alligevel bliver de to knyttet sammen på årets festival.
Den danske mesterarkitekt Jørn Utzon, som i år ville være fyldt 100 år, skabte som bekendt det fantastiske operahus.

Nu er symbolet på Operahuset blevet til Smukfests mindste scene. Arkitekturen, Jørn Utzon og robotteknologi gør altså i år Smukfest lidt smukkere.

Også i år bidrager Utzon Center til festivalen med arkitektoniske oplevelser. Den overdækkede scene bliver en del af Søbadet ved Skanderborg Sø, og hvis man ser scenen og de tilhørende siddemøbler oppefra, vil man kunne se konturerne af Sydneys ikoniske operahus i profil. Det hele er lavet som en hyldest til Jørn Utzon og inspireret af nogle af de principper som kendetegnede hans enestående arkitektur. Konstruktionen består af 50 plader, som er skåret ud af en robot. Pladerne er fordelt med direkte inspiration fra den måde, som operahuset i Sydney er bygget op på. Alle plader er i forskellige størrelser og form.

Jonas ”Pindhund” Hallberg fra Smukfest siger: ”Smukfest hylder krævende udfordringer og samarbejde på tværs. Vi er en forening med tusindevis af menneskelige ressourcer, som, når de slår sig sammen, kan bygge de hængende haver i Babylon og store værker af Utzon. Vi glæder os til at byde publikum, og dem der har hjulpet, ind under Utzon100 scenens tag på kanten af skoven ved søbreddens kant i Skanderborg”.

Kreativ direktør Lasse Andersson fra Utzon Center fortæller: ”Utzon Center i Aalborg er det nordiske oplevelseshus for arkitektur og design. Og jeg er meget begejstret for, at Smukfest satser mere og mere på at inddrage arkitekturen i festivaloplevelsen. Her skal vi som arkitektudstillingshus møde vores publikum og selvfølgelig skal Jørn Utzon med på 100 året for hans fødsel. Vi er glade for at have skabt den mindste men smukkeste scene til Smukfest i år”.Kommentarer