H.K.H. Kronprinsen åbner udstilling i Aalborg

29-03-2018
Det sker d. 9. april på Utzon Center i anledning af Arkitekt Jørn Utzon ville være fyldt 100 år.
Af Palle Bjørnstrup

Udstillingen har fået navnet ”Horisont – et operahus og en verden til forskel” – og her inviteres publikum til, efter at Kronprins Frederik har åbnet udstillingen, at gå i Jørn Utzons fodspor ved hjælp af oplevelsesmættede filminstallationer og digital teknologi.
Man kan se og opleve Jørn Utzons egne smalfilmsoptagelser, fotografier, tegninger, modeller og andre originale perler fra Utzons arkiv.
Publikum kommer til på nærmeste hold at opleve, hvordan Jørn Utzon observerede verden og arbejdede. Et arbejde, der langsomt udviklede sig fra et skandinavisk ståsted til Utzons eget arkitektoniske sprog, som baserede sig på ideer indsamlet fra fremmede kulturer i hele verden.

Jørn Utzon var allerede som ung et udendørsmenneske og en eventyrer, der elskede at sejle, gå på jagt og campere. Udstillingen fremhæver især to pointer, der prægede Jørn Utzons rejser. Dels hans fascination af et grønnere og enklere liv, som han så i autentiske boformer i pagt med naturen. Dels hans lille – men potente – repertoire af arkitekturprincipper, som bestod af ”platformen, det flyvende tag, gårdhaven, hulen og den indrammede horisont”. Dette blev for Utzon løsningen på, hvordan arkitekturen kunne organisere og genskabe et stærkere forhold mellem den moderne verden og det uspolerede landskab.

Line Nørskov Eriksen, der står bag udstillingen fortæller: ”Jørn Utzons horisont skal findes mellem plateauet han opdagede i Mexicos jungle og de flyvende tage han mødte i Østen. Det formede operahuset og gav verden det tyvende århundredes mest ikoniske bygning. Vi kan i dag lære meget af Utzons evne til at se verden og omsætte den til en ærlig humanistisk arkitektur af høj kvalitet med udsigt til nye horisonter”.

Udstillingen åbnes i Aalborg d. 9. april, og skal også i 2018 vises i København samt i Sydney, Australien.Kommentarer