Fanny og Alexander på Aalborg Teaters Store Scene

16-09-2019
Bergmans ikoniske familiedrama har premiere onsdag d. 18. september og spiller til d. 5. oktober.
Af Palle Bjørnstrup

Filmen, der blev vist som TV-serie i 1980’erne, lagde gaderne øde. Nu kan der blive lidt øde i Aalborgs gader, når dette ikoniske stykke går over scenen.

Fanny og Alexander er lykkelige børn i en stor teaterramme i en mindre svensk købstad i begyndelsen af 1900-tallet. Publikum møder familien, hvor der virkelig festes igennem. Efter et krybbespil på faderens teater drikkes der mere end blot lystigt; mændene charmerer sig ind på tjenestepigerne, og mødrene pjatter rundt som teenagere. Midt i julevirakken dør Oscar, Fanny og Alexanders far, som de begge er tæt knyttet til.
Og så får livet pludselig en uventet og ubehagelig drejning, ikke mindst for Alexander, da hans mor gifter sig med byens biskop. Det bliver en kamp mellem fantasi og underkuelse, mellem barnets glødende iver efter opdagelsernes leg og den strengeste disciplin for at kue alt kreativt og dyrisk i mennesket.

Den mandlige hovedrolle, Alexander, spilles af Gustav Dyekjær Giese, der netop er uddannet fra Statens Scenekunstskole og er ny skuespiller i Aalborg Teaters ensemble.
Bolette Nørregaard Bang tager sig af den kvindelige hovedrolle. Hun modtog i 2019 en Reumert Talentpris for sin rolle i Aalborg Teaters opsætning af Persona.
Øvrige medvirkende er: Annika Johannessen, Martin Ringsmose, Ena Spottag, Camilla Gjelstrup, Nanna Skaarup Voss, Ferdinand Falsen Hiis, Marie Knudsen Fogh, Jørgen W. Larsen, Steffen Berenthz Eriksen og Marcus Gad Johansen.

Iscenesættelsen står instruktør Egill Pálsson for, en af nordens allerbedste. Scenografien skyldes Martin Eriksson, og koreografien Kasper Ravnhøj. Musikken skaber Klaus Risager.

Fanny og Alexander favner vidt og bredt. Historiens ramme er en fortælling om en drengs møde med døden og det religiøse. Bergmans eget bagkatalog, som søn af en præst og en meget streng opvækst fornægter sig ikke - dog uden, at det på nogen måde tynger den fundamentalt gode historie. Den svenske filmmager var nemlig først og fremmest en eminent historiefortæller og formidler.Kommentarer