Færre bivirkninger ved kræftmedicin

21-09-2018
En landvinding inden for proteinforskning giver udsigt til færre bivirkninger.
Af Palle Bjørnstrup

To forskere ved Københavns Universitet har udviklet en metode, der gør det muligt at skræddersy visse typer medicin, så de på sigt giver færre bivirkninger hos patienten.

Proteiner er et yderst hot område inden for medicinalforskning, fordi proteiner gør det muligt at udvikle langt mere effektiv medicin til behandling af f.eks. diabetes og kræft.

Men selv om proteinerne har et stort potentiale, er de også en stor udfordring for forskerne.
Proteinerne har en meget kompliceret kemisk struktur, der gør det svært at modificere dem, og forskerne har derfor ledt efter et redskab til mere præcist at ændre dem, uden at det betød flere bivirkninger ved medicinen.

Professor Knud J. Jensen fra Kemisk Institut siger: ”Man har ofte risikeret, at myndighederne ikke vil godkende proteinbaserede lægemidler, fordi det ikke rammer præcist og måske giver bivirkninger. Det skyldes bl.a. at de redskaber, man har haft til rådighed indtil nu, har haft nogle alvorlige begrænsninger”.
Sammen med forskerkollegaen Sanne Schoffelen, har han udviklet en ny metode til at lave ændringer i proteiner, som de forventer vil have afgørende betydning for den videre udvikling af proteinbaseret medicin, fordi det kan bidrage til færre bivirkninger.

Forskerne kalder metoden ”His-tag-acylation”. Den gør det muligt f.eks. at tilføre proteinet et toksisk molekyle, som kan angribe de syge celler i en kræftramt krop, men uden at angribe de raske.

Professor Knud J. Jensen forklarer: ”Proteiner er som en garnnøgle, en lang tråd af aminosyrer, som er drejet op, og med denne her metode kan vi for første gang ramme præcist i denne indviklede struktur, i stedet for at lave mere usikre ændringer, hvor vi ikke ved, hvad vi ellers rammer inde i garnnøglet – det giver kort sagt en medicin, hvor vi er langt mere sikre på, hvor vi laver ændringerne og derfor i fremtiden kan få færre bivirkninger”.

Metoden er en landvinding inden for proteinforskning og tilføjer endnu en sejr til en dansk styrkeposition inden for kemisk proteinforskning.



Kommentarer