En stor donation tager Kunsten til nye højder

18-05-2018
Det Obelske Familiefond donerer kr. 4,5 mio. kr. Nye muligheder med verdens bedste samtidskunstnere.
Af Palle Bjørnstrup

Donationen muliggør, at Kunsten får mulighed for at trække nogle af verdens mest nyskabende samtidskunstnere til Nordjylland, og en del af det nye er, at disse kunstnere på den ene eller anden måde inddrager publikum i værker, der skabes til museet.

Med det tre-årige projekt pARTicipate sætter Kunsten fokus på menneskelige møder i og omkring kunsten, og hvor det at gøre noget sammen på tværs betyder noget for den måde, vi ser på verden.

Der er ingen tvivl om, at involvering af museumspublikummet er en tendens, der er kommet for at blive.

Donationen betyder, at Kunsten i Aalborg kan invitere nogle af verdens mest nyskabende samtidskunstnere til at indtage museets unikke rammer og bruge museet som en stor legeplads for deres kunstneriske eksperimenter.

Fælles for kunstnerne er, at de arbejder med forskellige former for brugerinvolvering og medskabelse. Men de rækker også ud mod andre vidensområder i samfundet, fx økonomi, videnskab eller det moderne arbejdsliv.

Flere værker vil blive en del af Kunstens egen kunstsamling. Direktør Gitte Ørskou siger: ” Vi har tidligere haft rigtig gode erfaringer med at lade kunstnerne udvikle værker specifikt til Kunsten efter et indgående kendskab og samarbejde, og netop sådan er det lykkedes at føje helt særlige værker til den store samling, vi har, der i alt består af knap 4.000 værker”.

Det er et væsentligt element i projektet, at samtidskunstnerne udvikler på stedet, går ind i en nytænkende formidling og slutteligt efterlader et stedsspecifikt og deltagerorienteret værk, der for altid vil være en del af museets samling.Kommentarer