Der er mere end 7.700 type 2-diabetikere i Aalborg

29-11-2018
De ved ikke, at den hyppigste årsag til dødsfald blandt diabetikere ikke er diabetes, men hjertekarsygdomme.
Af Palle Bjørnstrup

Dette konkluderes i en ny stor undersøgelse fra Den Internationale Diabetesforening (IDF) i samarbejde med Novo Nordisk.

For højt blodsukker og blodtryk, og forhøjet kolesteroltal, er faktorer, der er forbundet med diabetes. Kombinationen af disse belaster hjertet og øger risikoen for hjertekarsygdomme. I Aalborg Kommune, er 32,9% af borgere med diabetes allerede blevet behandlet for hjertekarsygdomme. På landsplan spænder andelen fra 27,5% til 41 %.

Men til trods for at mange diabetikere allerede behandles for hjertekarsygdomme, viser undersøgelsen, at mere end hver fjerde danske diabetiker vurderer deres risiko for hjertekarsygdomme til at være lav.
De tal overrasker næstformand for den lokale Diabetesforening i Aalborg, Henning Nielsen, der siger: ”Alle diabetikere er i risiko for at udvikle hjertekarsygdomme, og det undrer mig meget, at så få er klar over det. En forklaring kan være, at mange er i forebyggende behandling mod hjertekarsygdomme, uden at vide det. Diabetes er en kompleks sygdom, der bliver værre med årene. Derfor er det helt afgørende for et sundt helbred, at man som diabetiker husker at komme til lægen – både ved årskontrollen, men også løbende, fordi det giver mulighed for at justere medicinering og dermed sikre både rigtig og rettidig behandling”.

Øget dialog med lægen er nødvendig
Hjertekramper, slagtilfælde og hjertesvigt er hovedårsagerne til invaliditet og død hos mennesker med diabetes. Imidlertid viser undersøgelsen, at en ud af tre ikke mindes, at de nogensinde har talt med lægen om risikofaktorer for hjertekar-sygdomme.
Direktør og professor Poul Erik Jacobsen fra Steno Diabetes Center Nordjylland, siger: ”Forklaringerne kan være flere. Der kan være to årsager. Enten har lægen ikke gjort patienten opmærksom på sygdommenes sammenhæng, eller også kan det skyldes, at der i diabeteskonsultationen er så mange informationer, som patienten skal forholde sig til, at denne viden simpelthen drukner i mængden”.

Og der er god grund til at få oplysning om type-2 diabetes frem. Antallet af personer med type-2 diabetes er stigende. Type-2 diabetes er til dels arvelig, men udløses ofte af usund livsstil med fysisk inaktivitet og usunde madvaner.

Kommentarer