Bliv ramt af rebellen Rita på Kunsten

06-02-2019
Oplev udstillingen SOLO med den internationalt anerkendte surrealist Rita Kernn-Larsen.
Af Palle Bjørnstrup

Udstillingen SOLO kan opleves i Kunstens Store Sal fra d. 7. februar til 5. maj 2019.

Alle kender sikkert navne som Salvador Dali og Wilhelm Freddie – men der er sikkert nogle, der ikke har hørt om Rita Kernn-Larsen (1904-1998), der udstillede side om side med de herrer samt mange andre store kunstnere fra ind- og udland. Hun er blevet omtalt som ”den glemte maler”, fordi hun på trods af sin internationale betydning og anerkendelse aldrig har fået den store omtale eller ros i dansk kunsthistorie.

Det råder kunsthallen Gl. Holtegaard og Kunsten i samarbejde bod på her 20 år efter kunstnerens død.

Udstillingen kaster ikke bare et blik på Rita Kernn-Larsens surrealistiske storhedstid i 1930’erne, men også den senere del. Man vil således kunne følge hendes virke gennem alle årene, fra 1930’ernes drømmende og dragende scenarier og mystiske figurer til hendes senere års naturalistiske landskaber, finurlige collager og keramiske værker.

Det er ikke blot på de hjemlige breddegrader , Rita Kernn-Larsen får ekstra opmærksomhed. Også Guggenheim-museet i Venedig har i 2017 vist en lille udstilling af hendes malerier. I den forbindelse udlånte Kunsten et Kernn-Larsen værk til det prestigefyldte museum, ligesom Kunsten indlåner et værk af Kernn-Larsen fra Guggenheims samling til denne udstilling.

For at kaste et samtidigt blik på Rita Kernn-Larsens samlede virke, har Kunsten inviteret den danske samtidskunstner Kirstine Roepstorf (født 1972) til at iscenesætte udstillingen. Roepstorf har senest markeret sig på Venedig Biennalen i 2017, hvor hun repræsenterede Danmark og med en større soloudstilling på Charlottenborg i 2018. Med udgangspunkt i Kernn-Larsens kunstneriske univers vil Kirstine Roepstorf skabe et nutidigt, levende og sanseligt møde med udstillingens værker.Kommentarer